Drömtydning.

Jag drömde något uppjagande förra veckan, som ni kanske minns att jag berättade.
Nu har jag frågat expertis i ämnet och fått svar i form av en drömtydning.

Jag vet ju inte vad som hände dagarna innan drömmen, men det är bra, då kan jag ge en objektiv tolkning utan påverkan. Vad drömmarna betyder är högst individuellt. Alltså skulle jag kunna göra det enkelt för mig och fråga, vad har du för förhållande till hundar, musik, konfliktsituationer? Det finns dock en del teman och  arketypiska symboler, som har en universell betydelse och finns nedärvt i vårt kollektiva medvetande som Jung pratade om. Vattendrag t.ex. kan symbolisera tiden som förflyter. Är det en bäck, en flod, ett hav? Är det upprört eller stilla? Osv.

Hundar menar några representerar en guide, en ledsagare, mellan den medvetna och omedvetna världen. Jag har läst en drömtolkning någonstans om en hund sittande framför en grotta, där hunden skulle vara guiden in i dödsriket. Människans bäste vän. Någon att hålla i handen.

En god vän kom hem från en vecka på en farm i Canada. Där fanns en hund som hjälpte till att valla korna. Min vän grät när dörren stängdes på kvällen och hunden inte fick komma in i värmen. Hunden var ett redskap, inte ett sällskap. Det är klart att den hundens husse tolkar sina hunddrömmar annorlunda än du, hoppas jag. ;)

Alltså. Vad betyder hunden för dig? Vilka kvaliteter hos hunden kan du relatera till? Jag tror att hunden kan representera något i din personlighet. Du skriver en “supersnäll hund som verkar vara en kamphund”. Stämmer det överens med bilden av dig själv, eller som du kanske tror att du uppfattas av omgivningen? Som en snäll kille, lite mystisk, med en undertryckt ilska som inte riktigt vet vart den ska ta vägen? Finns en rädsla att släppa fram den ilskan? Hur var det när du var liten? Vad fick du för respons när du blev arg? Om du vore en hund, vilken sort skulle det vara? Och varför just den sorten?

Har du känt dig snärjd på något sätt? Kopplad? Den här osäkerheten hos hunden, är det något du känner igen? Hur är ditt förhållande till auktoriteter? Fanns någon auktoritet, en trygg, stark, faderlig person i din omgivning när du var liten? Var du väldigt styrd, eller hade du helt fria händer att välja väg? Båda kan skapa en osäkerhet, hur man ska hantera känslor, vilken väg man ska gå.

Inget ont om Ulrik, men han är förmodligen en statist. Möjligen representerar han en sorts vänskap som du kan relatera till. Intressant dock att han pinnar iväg och lämnar dig ensam. Beter sig vännerna så? Ber du om hjälp, eller är du van att fixa allt själv? Vad har du för behov, förutom materiella? Att bli hållen? Ber du om det eller håller du dig själv?

När du väl öppnar dörren så skriker mannen och hunden attackerar. Vad betyder det att öppna en ytterdörr och andas frisk luft? Hur kändes det? Som att du blev fri? Hur förhåller du dig till ett öppet landskap där du är fri att springa åt vilket håll som helst? Känner du dig blockerad? Om det där landskapet finns, om det är en vision, att få springa fritt, vad i din personlighet kan tänkas hindra dig? Finns det en rädsla för det oändliga landskapet? Att släppa kontrollen och bli en vildhund? Gå emot konventionerna, inte följa andras regler, följa sina egna?  

Hmm...

Har du hört talas om “skuggan” i vår personlighet? Det är benämningen för det vi inte riktigt vill kännas vid eller inte är medvetna om i vår personlighet. Det som är socialt accepterat tar vi gärna fram i ljuset, men det mörka som trots allt gör oss till kompletta personligheter, gömmer vi undan. I drömmen kan det där visa sig, som en ilsken hund, en storm, ett hot.  

Jag kommer också att tänka på det man brukar kalla för “den mörke mannen”. De flesta kvinnor har någon gång drömt att de blivit jagade, av något hotfullt och mörkt. Ibland så starkt att de vaknat kallsvettiga och inte vågat somna om. Om man ska tro Jung, som var en pionjär inom drömforskning, så har det att göra med att man befinner sig i en fas i livet där det är dags för en förändring. Byta jobb, byta partner, flytta. Av någon anledning förknippas aktivitet med manliga kvaliteter ;) - alltså Animus. Hos män kan det omvända förekomma. Drömmer han om en förförisk grannfru, då drömmer han egentligen inte om grannfrun, utan om sina kvinnliga kvaliteter, Anima. Han kanske behöver tona ner sina manliga kvaliteter, släppa fram det kvinnliga i sig. Hur låter det?

Har den här drömmen något med din avslutade relation att göra? Det här med musiken som hörs, finns det någon som tycker att du tar för mycket plats? Du själv kanske?

Jag har en del inspirerande litteratur om drömmar, bl.a. “Drömmens väg” av Marie-Louise von Franz som var en av Jungs “lärjungar”. “Drömmen som redskap” av Robert Moss är en annan spännande bok. Jag litar inte så mycket på drömlexikon där man slår upp t.ex. “röd stövel” och får veta vad det betyder.
Det allra viktigaste är vad drömmen väckte för känslor hos dig. Att den gjorde det är det väl ingen tvekan om?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0